Mängder av sorter

I svenska äppelböcker finns upp till 245 sorter beskrivna som odlas i Sverige (bl.a. i Görel Kristina Näslunds fina bok ”Svenska äpplen”). I hela världen finns däremot totalt ca 7 500 sorter! Antalet sorter är i ständig förändring tack vare det arbete som pågår med att korsa olika äppelsorter för att ta fram nya. Beskrivningen av verksamheten med förädling av nya äppelsorter vid SLU Balsgård ger en bra inblick i hur arbetet med framtagande av nya äppelsorter går till: https://vaxtforum.se/aktuellt/fr_gor_och_svar_om_de_nya_ppelsorterna/  

De just nu vanligaste sorterna i svensk fruktodling (SCB 2017) är Ingrid Marie, Aroma, Discovery, Rubinola och Frida. Även i trädgårdar är Ingrid Marie och Aroma vanliga träd, tillsammans med bland annat Cox Orange och Transparente Blanche. På den här wikipediasidan finns en riktigt matig sammanställning av främst svenska sorter: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_äppelsorter

Vid kärnsådd av kärnor från odlade äppelträd, Malus domestica, bildas en ny korsning beroende på vilka moder- och fadersorter som befruktat varandra genom pollineringen och vilka gener det nya trädet fått med sig från respektive föräldrasort. Att ett träd är kärnsått innebär inte att trädet är en vildapel då vildapel är en helt egen art, Malus sylvestris. Vildapel och vanligt odlat äppelträd kan skiljas åt bland annat genom att vildapel är kal på undersidan av bladen, medan det äppelträdet har blad som är lite ludna på undersidan.

Är du osäker på vilken äppelsort du har i din trädgård? Från och med i år så har vi ett samarbete med en pomolog i Jönköping som gör att du kan få en sortbestämning i samband med att du lämnar in din frukt hos oss. Detta är vi jätteglada över att kunna erbjuda er kunder och vi tror att vi kommer att lära oss mängder av detta också!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s