Tid att gallra bland äppelkarten

Har du lite tid över hemma i trädgården under sommaren? Om det är väldigt mycket fruktkart på träden så är det ett bra tillfälle att glesa ut mellan äppelkarten. Det har flera positiva effekter, både på årets äpplen och nästa års äppelskörd. Med lite utglesning minskar du risken att ett rikligt äppelår följs av ett mindre bra.

En tumregel kan vara att ha fyra fingrar till en knytnäves avstånd mellan de äpplen du lämnar kvar, men det beror lite på vilken storlek äpplena har som fullstora. Om äpplena är av en småvuxen sort kan avståndet vara lite kortare. När du gallrar så plockar du bort de äpplen som ligger efter i tillväxt eller ser defekta ut. Gallring har följande positiva effekter på årets skörd: De äpplen du lämnar kvar blir större än om de växer tätt. De nås också av mer solljus och mognar därför bättre och utvecklar mer sötma. Längre avstånd mellan äpplena minskar också risken för mögel och svampsjukdomar. Nedanstående bilder visar hur det kan se ut före, respektive efter gallring.

Redan under sommaren sätter äppelträdet blomknoppar inför nästa års blomning. Utglesning av äpplena gör att äpplena producerar fler blomknoppar. På så vis ger du ditt träd goda förutsättningar att ge en bra skörd även nästa år. Förutsatt att du har tur och slipper nattfrost och får god hjälp av pollinerande insekter.

Från och med 15 augusti drar vi igång musteriet i år. Välkommen till oss med dina äpplen, glöm bara inte att boka en tid först!

Källor och hänvisningar till mer läsning:

https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/skotselrad-om-vaxter-i-kruka-och-tradgard/beskrivningar-odling-skotsel-bar-och-frukter/gallra-applen-for-battre-skord

https://www.alltomtradgard.se/tradgard/tradgardsskotsel/kartgallra-i-frukttraden/

http://svenskaapplen.blogspot.com/2013/06/kartgallra-traden-nu.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s