Svinngott samarbete med ICA Kvantum i Huskvarna

Vi är mycket stolta över vårt samarbete med ICA Kvantum i Huskvarna, vår närmaste ICA-butik! Det här härliga samarbetet består i att vi tar tillvara ICA Kvantums svinn av frukt och grönt som av olika anledningar inte går att sälja i butiken, men som ändå kan förädlas vidare till drycker och annat. Du hittar de här unika produkterna, tillverkade på ICA:s svinn, på ICA Kvantums hyllor.

För vår del har arbetet med att ta tillvara och bidra till att hushålla med de resurser vi har varit en av de absolut viktigaste anledningarna till att vi över huvud taget valde att starta musteriet, så att vi har ett pågående arbete tillsammans med ICA känns helt fantastiskt! Vi blev så glada när ICA Kvantums VD Peter Silfverhjelm kontaktade oss för att diskutera detta och över butikens arbete med hållbarhetsfrågor som minskat matsvinn. Livsmedelsbutiker som jobbar aktivt med de frågorna gör stor skillnad!

För oss innebär det rent konkret också en möjlighet att året runt kunna arbeta med vårt företag som vi brinner för att utveckla vidare. En gång i veckan hämtar vi den frukt som sorterats undan. Vi sköljer frukten, trimmar bort skavanker och fläckar och gör must, citrusjuicer och ingefärashots på den. Innan jul blev det faktiskt även svinnglögg! Frukten krossas, pressas och varmtappas på flaska och dryckerna har generellt en hållbarhet på ett år i oöppnad förpackning. Eftersom frukten som vi tar emot varierar från vecka till vecka så varierar innehåll och smak beroende på vad vi får in. Det känns fint att vi får vara med och ge de här frukterna nytt liv så de inte odlats i onödan!

Specialerbjudande för våra augusti-kunder

I mitten av augusti mognar ofta äppelsorten transparente blanche häromkring. Transparente blanche är en av de vanligaste äppelsorterna i trädgårdar och det klassiska gula sommaräpplet som många känner igen. Sorten blir relativt snabbt mjölig och det gäller att ta hand om den innan detta för att den ska gå bra att musta. Gör man det så har man en god must att se fram emot, frisk och syrlig. Hinner man inte lämna in den för mustning så är transparente blanche en bra sort att göra äppelmos av.

För att kunna ta emot de tidigaste äppelsorterna så startar vi igång musteriet för säsongen redan den 15 augusti som är vår första inlämningsdag. För att premiera er som lämnar in tidigt så kör vi i år två specialerbjudanden under augusti. Om du köper tillbaka din egen must betalar du enbart 60 kr per bag-in-box istället för normala 80 kr. Om du, liksom vi, vill att äpplena ska komma till nytta, men inte vill köpa tillbaka all must som blir så får du två 3-litersförpackningar gratis per 50 kilo som du lämnar in under augusti månad istället för en 3-litersförpackning per 50 kilo äpplen som är det som gäller resten av säsongen.

Så välkomna till oss nu och gör must på era äpplen! 😊

Mängder av sorter

I svenska äppelböcker finns upp till 245 sorter beskrivna som odlas i Sverige (bl.a. i Görel Kristina Näslunds fina bok ”Svenska äpplen”). I hela världen finns däremot totalt ca 7 500 sorter! Antalet sorter är i ständig förändring tack vare det arbete som pågår med att korsa olika äppelsorter för att ta fram nya. Beskrivningen av verksamheten med förädling av nya äppelsorter vid SLU Balsgård ger en bra inblick i hur arbetet med framtagande av nya äppelsorter går till: https://vaxtforum.se/aktuellt/fr_gor_och_svar_om_de_nya_ppelsorterna/  

De just nu vanligaste sorterna i svensk fruktodling (SCB 2017) är Ingrid Marie, Aroma, Discovery, Rubinola och Frida. Även i trädgårdar är Ingrid Marie och Aroma vanliga träd, tillsammans med bland annat Cox Orange och Transparente Blanche. På den här wikipediasidan finns en riktigt matig sammanställning av främst svenska sorter: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_äppelsorter

Vid kärnsådd av kärnor från odlade äppelträd, Malus domestica, bildas en ny korsning beroende på vilka moder- och fadersorter som befruktat varandra genom pollineringen och vilka gener det nya trädet fått med sig från respektive föräldrasort. Att ett träd är kärnsått innebär inte att trädet är en vildapel då vildapel är en helt egen art, Malus sylvestris. Vildapel och vanligt odlat äppelträd kan skiljas åt bland annat genom att vildapel är kal på undersidan av bladen, medan det äppelträdet har blad som är lite ludna på undersidan.

Är du osäker på vilken äppelsort du har i din trädgård? Från och med i år så har vi ett samarbete med en pomolog i Jönköping som gör att du kan få en sortbestämning i samband med att du lämnar in din frukt hos oss. Detta är vi jätteglada över att kunna erbjuda er kunder och vi tror att vi kommer att lära oss mängder av detta också!


Tid att gallra bland äppelkarten

Har du lite tid över hemma i trädgården under sommaren? Om det är väldigt mycket fruktkart på träden så är det ett bra tillfälle att glesa ut mellan äppelkarten. Det har flera positiva effekter, både på årets äpplen och nästa års äppelskörd. Med lite utglesning minskar du risken att ett rikligt äppelår följs av ett mindre bra.

En tumregel kan vara att ha fyra fingrar till en knytnäves avstånd mellan de äpplen du lämnar kvar, men det beror lite på vilken storlek äpplena har som fullstora. Om äpplena är av en småvuxen sort kan avståndet vara lite kortare. När du gallrar så plockar du bort de äpplen som ligger efter i tillväxt eller ser defekta ut. Gallring har följande positiva effekter på årets skörd: De äpplen du lämnar kvar blir större än om de växer tätt. De nås också av mer solljus och mognar därför bättre och utvecklar mer sötma. Längre avstånd mellan äpplena minskar också risken för mögel och svampsjukdomar. Nedanstående bilder visar hur det kan se ut före, respektive efter gallring.

Redan under sommaren sätter äppelträdet blomknoppar inför nästa års blomning. Utglesning av äpplena gör att äpplena producerar fler blomknoppar. På så vis ger du ditt träd goda förutsättningar att ge en bra skörd även nästa år. Förutsatt att du har tur och slipper nattfrost och får god hjälp av pollinerande insekter.

Från och med 15 augusti drar vi igång musteriet i år. Välkommen till oss med dina äpplen, glöm bara inte att boka en tid först!

Källor och hänvisningar till mer läsning:

https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/skotselrad-om-vaxter-i-kruka-och-tradgard/beskrivningar-odling-skotsel-bar-och-frukter/gallra-applen-for-battre-skord

https://www.alltomtradgard.se/tradgard/tradgardsskotsel/kartgallra-i-frukttraden/

http://svenskaapplen.blogspot.com/2013/06/kartgallra-traden-nu.html