Vad händer i musteriet?

Så här års är det självklart mycket på gång i vår verksamhet. Så fullt upp så det bara finns tid att fokusera på det viktigaste för stunden! Telefon och mail, frukt som tas emot, hämtas, plockas. Must som mustas. Marknader att besöka och kunder, butiker och rekoringar att leverera till. Efter det glöggtillverkning och annan spännande förädling av lagrad äppelmust från årets produktion.

Men vad spännande det är ändå, att ha en säsongsbetonad verksamhet. Så mycket förberedelser, ladd och pepp inför den stundande säsongen! Slutet på semestern övergår till en längtan i det som finns att ta tag i under hösten. Och när säsongen väl är igång, så mycket att fixa med att det ibland är svårt att lyfta blicken lite och inse vilket fantastiskt jobb det är. Leverera till nöjda och glada kunder, lösa problem, vara ute mycket och varje dag utföra ett praktiskt, fysiskt krävande arbete. Och en känsla av att göra något meningsfullt eftersom mycket av frukten vi tar emot och gör must av kanske annars inte tagits tillvara fullt ut!

Hur går en vanlig dag till då? Jo, vi börjar på morgonen med att gå igenom utrustningen och förbereda inför tvättning och krossning till dagens första kund. Sen börjar produktionen! Alla äpplen tvättas och vi sorterar bort det som är dåligt och inte går att musta. Vi rullar ner äpplena från tvättningen ner genom ett rör till krossen i källaren. Ut från krossen kommer ”äppelflis” som vi fyller den vattendrivna pressen med. Pressen har en bubbla i mitten som expanderar av vattentryck och pressar äppelflisen ut mot ett filter och en cylinder med hål i. Musten som pressas ut samlas upp i ett kärl och pumpas till pastörerna där den hettas upp för att få hög hållbarhet. Sedan sker upptappning medan musten fortfarande är varm. Så fungerar en ”mustningscykel”. Och medan musten pastöriseras börjar krossning och pressning av nästa omgång.

Så rullar det på och dagen övergår ofta i kväll innan det är dags för dagens nödvändiga, men tidskrävande städning! Runt två och en halv timme tar städningen varje dag eftersom alla maskiner, slangar, pumpar, kärl och ytor ska tvättas och städas noggrant. Sen börjar vi om igen nästa morgon… Vi kör på ända in i november – välkomna till oss med er frukt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s