De vilda pollinatörerna hotas – hur kan du förbättra för pollinatörerna i din trädgård?

Den 20 maj är av FN utsedd till världsbidagen. I Sverige är igenvuxna landskap och ont om blommande växter hot mot de vilda pollinatörerna. Blommande hagar och ängar är viktigt för pollinatörer. Betande djur och slåtter är i sin tur viktigt för blommande ängsmark. Undersökningar visar att en tredjedel av Sveriges vilda arter av bin och humlor är hotade och riskerar att försvinna.

För att fatta vidden av problemet med minskningen av vilda pollinatörer: Ungefär 90 procent av världens växter behöver pollinatörer för att sprida sig och ungefär 80 procent av maten vi äter globalt sett är växtbaserad! (World Bee Day – Background | United Nations)

Vad kan man göra åt det?

Det finns saker som man enkelt kan göra i sin egen trädgård eller på sin mark för att gynna pollinatörer. En bra insats är att anlägga en äng eller rabatt med bivänliga växter, som lavendel och lungört. Även kryddväxter som t.ex. timjan och gräslök kan locka både bin, fjärilar och humlor, tipsar Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kan skapa boplatser genom att låta träd ligga kvar på backen solbelyst eller genom att sätta upp s.k. bihotell (gärna i solbelysta, varma lägen). Det finns en guide hur du själv bygger ett bibatteri/bihotell i en rapport från Jordbruksverket:  jo12_2v3.pdf (jordbruksverket.se). Om man inte orkar bygga eget är det bara att googla insektshotell så finns det massvis av modeller att köpa. 

Genom att hjälpa pollinatörerna så hjälper du också pollineringen av dina egna äppelträd. Om man vill få pollinatörerna att jobba mer under blomningen kan det vara bra att ställa fram vatten i närheten av boplatserna så minskar man tiden de behöver lägga på att leta vatten och de kan istället lägga mer tid på pollinering. Lägg gärna träbitar i hinken för att undvika drunkningsolyckor tipsar Jordbruksverket i en annan rapport: Öka skörden – gynna honungsbin och vilda pollinerare G5.indd (jordbruksverket.se)

Lite malplacerat i det här inlägget om vilda pollinatörer, men nedan ser ni ett gäng med tambin utanför sin kupa – vissa med rejält med pollen på bakkroppen och bakbenen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s