Pollineringen – helt nödvändig!

Nu börjar värmen komma tillbaka och det har aldrig känts mer värdefullt än i år! Blomningen i äppelträden är på gång och det är dags för pollinatörerna att jobba. Givetvis är det viktigt för oss äppelälskare och mustdrickare att pollineringen går bra för att träden ska sätta mycket frukt. Timingen är viktig och blomningen ska helst inte ske för tidigt med risk för kallt väder som både drabbar blomningen direkt, men även fruktsättningen genom att få pollinatörer är ute och flyger.

Främst kanske man tänker på bin och humlor och inte minst honungsbin, alltså tambin, när man pratar om pollinatörer. Men i Sverige finns det runt 3000 arter av pollinerande insekter. Nästan 300 av dem är olika arter av vildbin (dit även de olika arterna av humlor hör). Det som de pollinerande insekterna gör när de är ute och jobbar är att de samlar in nektar eller pollen från växterna. Nektar behövs som energi och pollen har mycket viktiga näringsämnen för ägg eller för att mata larver. Det fastnar då även pollen utanpå kroppen som de för med sig till nästa blomma. Pollen från hanorganet på en växt (ståndaren) kan då hamna på honorganet (pistill) hos en annan blomma och då sker befruktning.

Honungsbin, alltså tambin, spelar ofta störst roll för pollinering i jordbruket eftersom man kan styra pollineringen genom att sätta bikuporna nära de odlingar som man vill ha pollinerade. För fruktsättning är det bra med en mångfald av olika pollinatörer och det förbättrar också korspollinering (alltså pollinering mellan två olika ”individer” av samma växtart).

På Jordbruksverkets webbsida finns länkar till flera publikationer om pollinatörernas nyttor: Pollinering gynnar din skörd – Jordbruksverket

Om man vill fördjupa sig i ämnet finns en rapport från Naturvårdsverket här: Pollinatörer och pollinering i Sverige (naturvardsverket.se)

Vi hoppas på en gynnsam tid framöver så vi ses igen till hösten. Då hjälper vi gärna dig att göra must på dina äpplen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s